Aktstk. 137 Aktstykke om oprensning af de store generationsforureninger ved Cheminova og Grindstedværket

Af: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)
Folketingsår: 2018-19
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
16-04-2019
Afgjort:
02-05-2019
Paragrafområde:
§ 24 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Afgørelse:
Tiltrådt af Finansudvalget den 02-05-2019 med undtagelse af Socialistisk Folkepartis og Alternativets medlemmer af udvalget, der hverken stemte for eller imod.


Enhedslistens medlem af udvalget støtter aktstykket og ser positivt på tildelingen af midler til trods for deres relativt lille og ubetydelige omfang taget udgifterne til alle 9 generationsforureninger i betragtning. EL mener endvidere, at den politiske prioritering af kun 2 grunde er forfejlet og har grundlag i en forventning om urealistiske besparelser på nedlæggelse af regionerne. EL mener derfor, at midlerne burde være anvendt til metodeudvikling, som ville kunne understøtte en hurtigere oprensning af alle 9 generationsforureninger og være en robust strategi i forhold til et nyt politisk flertal.


Alternativets medlem af udvalget stemmer hverken for eller imod aktstykket, da ALT mener, at midlerne ikke burde prioriteres på kun to lokationer og desuden er alt for begrænsede til opgavens omfang. Alle ni generationsforureninger er kendetegnede ved, at der er behov for samlet set i størrelsesordenen 2 mia. kr. pr. år i en årrække, til man er kommet i bund med oprydningerne. Dertil skal der fortsat være ca. 400 mio. kr. om året til den generelle jordforureningsindsats, som der har været de sidste mange år. Aftalen imellem regeringen og DF er således helt utilstrækkelig til løsning af opgaven med at oprense såvel de ni generationsforureninger som de tusindvis af andre forurenede grunde, regionerne i dag har ansvaret for.


Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget stemmer hverken for eller imod aktstykket da SF mener, at midlerne i stedet burde udmøntes således, at dele af de begrænsede midler prioriteres til at fjerne risikoen for, at giftaffaldet i Høfde 42 spredes i Vesterhavet under et sammenfald af uheldige vejrepisoder ved at flyttet affaldet til et lager, der i sig selv kan anvendes til rensning ved termisk desorption eller være mellemlager for andre behandlingsmetoder når pengene til rensning bevilges. SF bemærker desuden, at bevillingen i aktstykket og den fremtidige indsats som skitseret i aftalen mellem regeringen og DF er helt utilstrækkelig.
Dokumentdato: 02-05-2019
Modtaget: 02-05-2019
Omdelt: 02-05-2019

Tiltrådt aktstykke

20181_aktstk_afgjort137.pdf