L 132 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lystfartøjsforsikringsafgiftsloven og lov om ændring af tinglysningsafgiftsloven og forskellige andre love og om ophævelse af lov om afgift af antibiotika og vækstfremmere anvendt i foderstoffer.

(Lempet elvarmeafgift for sommerhuse m.v. og nedsættelse af afgiften på lystfartøjsforsikringer m.v.).

Af: Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-12-2018

Skriftlig fremsættelse (19. december 2018)

20181_l132_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (19. december 2018)

Skatteministeren (Karsten Lauritzen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og lov om afgift af lystfartøjsforsikringer (Lempet elvarme­afgift til sommerhuse m.v. og nedsættelse af afgiften på lystfartøjsforsikringer)

(Lovforslag nr. L 132)

Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti har den 30. november indgået aftale om finansloven for 2019. Med aftalen gennemføres bl.a. en række afgiftslempelser, der gør det billigere at være dansker og lettere at drive virksomhed i Danmark. Det gælder fx i konkurrenceudsatte erhverv som bl.a. turisme. Forslaget har til formål at udmønte to af de aftalte afgiftslempelser.

Lovforslaget har således til formål at lempe elafgiften for el til elvarme anvendt i ferielejligheder til eget brug og sommerhuse. Elvarmeafgiften - dvs. afgiften på elektricitet anvendt til opvarmning af elopvarmede helårsboliger og afgiften på elektricitet anvendt til eksempelvis vandvarmere og varmepumper i momsregistrerede virksomheder - udgør ca. 25 øre pr. kWh i 2018. Det foreslås, at elafgiften for el til elvarme anvendt i ferielejligheder til eget brug og sommerhuse lempes, så der betales en nedsat afgift på 25 øre pr. kWh af det elforbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt, ligesom det er tilfældet for elopvarmede helårsboliger.

Lempelsen har til formål at styrke turismeerhvervet i Danmark og øge aktiviteten i sommerhusområderne, særligt i vinterhalvåret, hvor der kræves meget el til opvarmning.

Lovforslaget har derudover til formål at nedsætte afgiften på lystfartøjsforsikringer. Konkret foreslås det, at afgiften nedsættes fra 1,34 pct. til 1 pct. årligt af den værdi, som lystfartøjet er forsikret for. Nedsættelsen vil gøre det billigere at forsikre både. Nedsættelsen kan desuden potentielt medføre, at omfanget af både, der sejles til vinteropbevaring i udlandet, reduceres.

Lovforslaget indebærer en fravigelse af de fælles ikrafttrædelsesdatoer, idet det foreslås, at loven træder i kraft den 1. februar 2019.

Grundet tidspunktet for indgåelse af finanslovsaftalen for 2019 har det ikke været muligt at færdiggøre høringsprocessen inden lovforslagets fremsættelse. Lovforslaget er sendt i 4 ugers høring fra den 14. december 2018 til den 11. januar 2019.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.